Monday, October 24, 2011

No update from me? This is the reason..

#Now listening to Loveable by Kim Jong Kook (that's right, I listen to KPOP sometimes too)

STOREKEEPER JOB

SEBELUM BUKA KEDAI
*Punch in anda punya punch card.
*Tukar harga (Buat yang naik dahulu)
*Jangan double price tag (jangan tampal price tag baru atas yang lama.)
*Pastikan price tag tak jatuh ke lantai.
*Selepas siap turunkan tandatangan dan nama.

SEMASA OPERASI
*Keluarkan troli customer, tong sampah di depan kedai.
*Angkat tiang.
*Sapu kaki lima.
*Topup barang kalau dah kurang kat rak kedai.

#Kalau lori sampai
*Keluarkan barang dari lori sehingga selesai.
*Susun barang ikut kategori.
#Bila lori balik
*Seorang storekeeper punch harga sayur dahulu.
*Punch harga barang dalam masa yang ditetapkan.
#Bila dah selesai
*Kemas bilik stor
*Baki barang yang tak dapat topup, letak kat tempat yang betul. Susun dengan kemas.
*Susun barangan loose di rak storeroom.
*Sapu lantai storeroom.
*Topup barangan di selling floor jikalau berkurangan. Pastikan peti ais(minuman) tak kosong.

#Untuk Part timer / Full timer worker (noon shift)
*Top up barangan laris 
  1. Beras
  2. Tepung, Gula.
  3. Minyak.
  4. Air Minuman.
  5. Maggie mee.
*Tolong cashier packing barang customer.
*Ronda kedai. (untuk elak kes kecurian)
*Penuhkan peti sejuk sebelum balik.
*Sapu kedai dan kaki lima.

TUTUP KEDAI
*Tutup kedai, mop lantai, kemas kedai, cuci tandas.


Jadi itulah kerja yang aku buat sekarang. Yes, aku sekarang tengah bekerja di kedai supermarket sebagai storekeeper yang tidak berjaya. Shift aku juga tak menentu, kadang-kadang pagi, kadang-kadang petang dan ada jugak aku kerja FULL satu hari suntuk dari pagi sampai la ke malam. Disebabkan kerja aku, aku tak dapat nak cuba update aku punya blog ni. Kesian kau ye blog...sorry..nanti aku belanja aiskerim okay?

1 comment:

BHAIHAQI COOL said...

Wooowooo~~ , Rajin nya ko ni ... :D